Smuts och hur vi hanterar det

Grönskande skog med ljusglimt

Värt att tänka på

Första steget mot ett rent fordon och för att lyckas mimimera tråkiga märken och repor är kanske även det viktigaste; rätt medel på rätt plats. Vi hjälper er lokalisera och sortera upp smuts för att sedan koppla ihop detta med rätt typ av medel. Vi lär er om smuts och hur vi hanterar det helt enkelt!

  • I dagsläget finns det inget enstaka medel som kan motverka ALL typ av smuts på din bil på rätt sätt.
  • Beter sig en produkt inte som den ska? Ifrågasätt varför. I många fall är det fel underlag helt enkelt.
  • Används produkten rätt minskar risken att behöva använda penslar/svampar/borstar m.m.
  • Exteriära tvättprodukter går i de flesta fall att kombinera. Pröva dig fram!
  • Det finns såklart produkter som liknar varandra. Är du osäker på vilken du ska välja? Fråga oss för tips.

Tjära/Asfalt/Salt

Första området att gå igenom är kanske också det som brukar ge mest huvudbry hos många. Det handlar såklart om våra kära vänner tjära-, asfalt- och saltfläckar. Tjära och asfalt ger sig till känna genom små svartliknande prickar över lacken, mestadels under vinterhalvåret men som namnet antyder även under asfaltering. Vanligtvis hamnar stänk av dessa från handtagen och nedåt och det är inte lika vanligt fram på bilen som bak. Försök att motstå frestelsen att börja skrapa bort prickarna med naglarna. Det kan få förödande effekter.

Vägsalt kan man upptäcka genom att lacken torkar och vita fläckar framträder, lacken blir väldigt “sträv”.

Den produkt som är framställd för att hjälpa dig med detta är vår degreaser.

Flygrost

Ett annat ämne som alltid bör uppmärksammas är flygrost. Flygrost eller bromsdamm som det också kallas, är ofta svårt att upptäcka och kommer mestadels från bromsar och dubbdäck. Det hamnar till största delen på fälgar och i hjulhus men kan även sprida sig vidare ut på lacken. Det rör sig ofta om ytan allra längst ner på bilen men i värsta fall även upp till handtagen.

Eftersom metallpartiklarna kan vara svåra att upptäcka så har många bilvårdsutvecklare börjat använda sig av en teknik som gör att medlet färgas lila och “blöder” när det bildas en reaktion. Det gör såklart även vår Iron Remover!

Läs gärna produktbeskrivningen innan användning för extra tips och råd för bästa tänkbara hantering!

Organiskt

Organisk smuts har många olika skepnader. Inom denna kategori hittar vi tex fågelspillning, nedfall från träd, lera/sand och såklart även en hel del insekter. Det är främst under sommarhalvåret det blir extra värt att tänka på då det oftast svärmar av flugor och knott som sätter sig på allt från rutor och front till regestreringsskyltar och strålkastare.

Fåglar ses som ett härligt vårtecken för många men är inte lika uppskattade av din bil. Spillningen får fäste på ditt fordon (främst tak och huv) och börjar omedelbart att fräta och skada din lack. Viktigt att få bort så fort som möjligt!

Vår Traffic Film Remover är det perfekta verktyget för att får bukt med allt tråkigt som hör sommaren till. Mer info om detta medel finns i beskrivningen inne på produktsidan.

Tips; Traffic film är ett koncentrat och kan därmed spädas helt efter behov!

Sommarbild med blommor

Slutligen

Eftersom det i dagsläget finns flera olika medel till olika typer av smuts är det aldrig fel att vara nogrann och ta reda på vad som verkligen gäller för tvättuppdraget just du står inför. Det kan även skilja sig från gång till gång vad för smuts som behöver avlägsnas.

Var därför varsam och tänk efter vad det är som egentligen ska göras.

Inget fordon är exakt lika smutsigt och  därför är ingen tvätt är sig den andra lik!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *