Touchless – en modern biltvätt

BMW 320 msport

Slutet på en era

Har du liksom många andra förbrukat en uppsjö av stora, gula, klumpiga engångssvampar genom åren? Svampar som har åkt fram så fort det vankats tvätt och sedan enbart sköjts ur lite snabbt för att sedan läggas tillbaka på hyllan. Där har de sedan samlat på sig damm, insekter och i värsta fall även jord och sand.

Dessa har använts till i princip allt; först en sväng tillsammans med kallavfettningen för att bli av med första lagret med smuts men även för att gnugga bort myggor och dylikt från fronten eller backspeglarna ihop med insektsborttagningsmedlet. En sådan process avslutades ofta med att använda samma svamp till att dra runt schampot på bilen. Ett schampo som fick agera täckmantel åt all denna smuts som redan befann sig i tvättsvampen. Ett schampo som enkelt gjorde att man kunde blunda för vad som dolde sig under ytan…

Nya tider stundar

Sättet man tvättar bilar på idag skiljer sig såklart mycket från exemplet ovan.  Idag är de flesta överens om att det absolut mest skonsamma sättet för din bil att bli ren utan onödiga mikro- och/eller större repor är en så kallad “touchless wash”. Som namnet antyder vill man åtstadkomma en tvätt utan vidröring i största möjliga utsträckning.  Undantaget i det stora hela, dvs då det anses okej att faktiskt röra bilen fysiskt är lustigt nog när i princip redan är helt ren. Det brukar handla om schamponering eller ett lackskydd.

Dessa typer av tvättar kan även uppfattas mer “korrekta” ur ett miljöperspektiv, då man helt enkelt petar hål på svamphysterin som varit och använder sig mer och mer av handskar och liknande gjorda av microfiber. Skillnaden blir som natt och dag eftersom de kan tvättas vid behov och nyttjas i flera år framåt. 

BMW 320 msport
BMW 320 msport

Touchless tvätt – att tänka på

      • Ha bra kvalité på såväl medel, verktyg och vattentryck.  Det är enligt oss väldigt viktigt när man strävar efter att undvika direkt kontakt mot lacken. Exempel på produkter som fungerar i detta anseende är vår kallavfettning och alkaliska avfettning.
      • Ta hjälp av dessa redskap för att nå fram till själva schamponeringen utan att ens att nuddat fordonet fysiskt.
      • Minska antalet kasserade svampar! Det är bättre både för miljön och ditt fordon i det långa loppet.
      • Undvik onödiga mikrorepor och hologram som uppstår av svampar och smuts som drivs runt på lacken.
      • Att tvätta en bil eller ett annat typ av fordon kan vara tidsödande. Stress spelar ofta in på slutresultatet så det är viktigt att lägga ner så mycket tid som just DU vill.

Sammanfattning

I slutändan handlar det mycket om sunt förnuft när man tar sig an att utföra en ordentlig tvätt. För oss som köper och säljer bilvårdsprodukter handlar det även om att vilja utveckla och ifrågasätta. Därför förespråkar vi tvätt utan beröring.

Har ni egna funderingar eller frågor gällande ämnet i denna artikel? Ge oss feedback och ställ era frågor via sociala medier och kontakta oss!